Kettulan Talli

2019 Ahvenanmaa

31.7.2019 – 1. päivä, Koti – Naantali – Maarianhamina

Risto oli jo viime kesästä asti haaveillut, että pääsisimme tekemään kolmen sukupolven reissun moottoripyörillä. Rikullekin oli ajokokemusta jo kertynyt sen verran, että rohkaistuimme lähtemään matkaan. Koska Eerolla jäi Norjaan tehty pidempi reissu väliin, näki hän tilaisuutensa tulleen ja ilmoittautui myös mukaan Ahvenanmaalle.

Helpottaaksemme teinin aamuheräämistä, valitsimme menomatkalle Finnlinesin, jonka lähtöaika oli hiukan myöhäisempi kuin Vikingin tai Siljan. Sen lisäksi olimme, aamun ajomatkaa lyhentääksemme, tulleet jo edellisenä iltana Kettulaan yöpymään. Siltikin unihiekkaa tuntui olevan reilusti silmissä aamulla. Aamupalan jälkeen pakkasimme pyörät ja lähdimme matkaan. Keli oli onneksi mainio.

Matkasimme pitkin isoja teitä, jotta olisi tarvittaessa aikaa mahdollisten ongelmien varalta. Matka eteni joutuisasti ja ongelmitta, kevarin voimavarojen määrätessä etenemisen tahdin. Yllättävän vähän oli tarpeen moottoritielläkään rajoituksista tinkiä.

Naantalissa pääsimme laivaan ja menimme syömään lounasta. Olimme myös varanneet hytin käyttöömme, joten nautimme matkan aikana pienet päiväunet. Laivalta ajoimme suoraan hotelli Cikadaan majoittumaan ja illalla kiertelimme kaupungilla sekä nautimme Metropol Kolgrill -ravintolassa illallisen.

1.8.2019 – 2. päivä, Itäinen Ahvenanmaa

Tämän päivän ohjelmassa oli tutustumista itäiseen osaan Ahvenanmaata. Ensimmäiseksi kävimme Uffe på berget:ssä kiipeämässä näkötorniin. Torni oli yllättävän liikehtivä, mutta maisemat olivat ylhäältä todella mahtavat.

Kastelholman linnassa vietimme aikaa ihmetellen itse rakennusta että siellä olleita näyttelyesineitä. Linnaan riittävästi tutustuttuamme vierailimme vielä vieressä olleessa Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa, jossa pääsimme tutustumaan vanhanajan maalaiselämään.

Bomarsundin linnoituksen rauniot olivat seuraava vierailukohteemme. Päälinnoituksella emme kauaa viihtyneet, vaan tutustuimme pääasiassa Notvikin tornin raunioihin hiukan pohjoisempana.

Nyt oli linnat ja linnoitukset nähty, joten kävimme kurkkimassa Myrskyluodon Maijan kotikulmilla tai ainakin sinne vievän lautan lähtölaiturilla. Ei ollut myrskyä, mutta silti kovin tuulista.

Kotimatkalla poikkesimme Taffelin konttimyymälässä tehtaan kupeessa. Täytyy todeta, että ennen oli kyllä tältä osin asiat paremmin. Oli vähän turha vierailu.

Vielä ennen majapaikkaan paluuta kävimme syömässä illallista Stallhagenin panimon ravintolassa. Harmillisesti oltiin oluiden äärellä moottoripyörillä.

2.8.2019 – 3. päivä, Läntinen Ahvenanmaa

Eilisen perustuulla ei liene kovin yllättävää, että tämän päivän ohjelmassa oli Ahvenanmaan läntisiin osiin tutustuminen. Alkumatka oli yhteinen eilisen kanssa, mutta jo pian ajelimme kohti Getaa. Siellä kävimme ensin ihastelemassa Havsviddenin hotellia ja ennen kaikkea upeita maisemia. Lyhyen matkan päässä jatkoimme maisemien ihailemista Getan näkötornista. Tämä torni ei onneksi huojunut.

Mukavien mutkapätkien jälkeen saavuimme Ahvenanmaan palokuntamuseolle, jossa Mikko olisi mielellään viettänyt enemmänkin aikaa. Suuntasimme kuitenkin kohti Eckeröä.

Perillä Eckerössä yritimme, siinä onnistumatta, löytää Heinin vanhaa kesätyöpaikkaa. Postitalo sentään löydettiin ja käytin ihastelemassa sinne järjestettyä käsityönäyttelyä.

Paluumatkalle löysimme vähän pienempää tietä ja kun ajaminen jaksoi vielä kaikkia kiinnostaa, niin jatkoimme Maarianhaminan läpi etelään Järsöhön. Tie sinne olikin todella kaunis ja matkalla näkyi monia hienoja taloja.

Paluumatkalla kävimme syömässä päivällistä Draken Kebabissa. Hotellille paluun jälkeen kävimme vielä iltakävelyllä katsomassa mm. Stenkrossenia, merivartioasemaa ja merenkulkuoppilaitosta.

3.8.2019 – 4. päivä, Maarianhamina – Turku – Koti

Viimeiselle päivälle ei ollut erityisiä suunnitelmia tehty, mutta yhteistuumin päätimme vierailla Ahvenanmaan merimuseossa. Ensimmäiseksi tutustuimme museolaiva Pommerniin, joka olikin todella mielenkiintoinen kohde. Muuhun merimuseon näyttelyyn ehdimme valitettavasti tutustua vain pikaisesti, nähtävää olisi kyllä ollut runsain mitoin.

Tuliaisostoksia ajatellen innostuimme tekemään vielä pikareissun Amalian limonaaditehtaalle. Ostimme sieltä pullokaupalla juomia tuomisiksi. Ostosten jälkeen olikin aika palata Maarianhaminaan ja siirtyä Viking Linen Grace-aluksen kyytiin kohti Turkua.

Laivalla meillä oli taas hytti varattuna, ruokailun lisäksi vietimme aikaa shoppaillen ja laivan viihdetarjonnasta nauttien. Ja toki pienet päiväunet tuli otettua ruokalevon muodossa.

Turkuun päästyämme joukkomme oli kuin lehmät ensi kertaa keväisellä laitumella ja uuden innokkaan matkanjohtajan opastamana päädyimme kotimatkalle Raision kautta. Kivihovilla pidetyn tauon jälkeen porukka erkani Kettulaan ja Espooseen. Kevaristakin oli matkalla lähtenyt koneesta karstat pois ja se eteni jo kunnon moottoritievauhtia.

Kun vielä koko reissun ajan saimme nauttia hyvistä keleistä, niin eipä juuri jäänyt parantamisen varaa.